Welke BSO’s zijn er?

De buitenschoolse opvang is een ideale oplossing voor ouders met schoolgaande kinderen. Maar naast opvang na schooltijd, zijn er soms ook mogelijkheden voor opvang voor of tijdens schooltijd. De meeste BSO's zijn tussen 07.30 en 18.30 uur open. Soms zit de BSO in een ander gebouw dan de basisschool, wat betekent dat je kind met begeleiders naar de BSO gaat. Soms zitten een kinderdagverblijf en/of BSO wel in een school. 
Er zijn drie soorten opvang binnen de buitenschoolse opvang: 

  • Voorschoolse opvang (vso): Je kind al voor schooltijd wegbrengen vanwege werk of om files te vermijden? Dat kan bij de vso. Hier kun je jouw kids al vanaf 07.30 uur naartoe brengen. Op sommige locaties zelfs al om 07.00 uur. Zodra de school begint worden de kinderen op de basisschool afgezet. 
  • Tussenschoolse opvang (tso): Vroeger noemden we dit ook wel ‘overblijven’. Het is opvang voor kinderen die tussen de middag niet naar huis gaan en tijdens hun pauze op school blijven. Hier betaal je als ouders een bijdrage voor. Let op: voor tso geen kindertoeslag krijgt.
  • Naschoolse opvang (nso): Bij de naschoolse opvang kunnen kinderen na school, op studiedagen en tijdens schoolvakanties terecht. De nso is meestal tot 18.30 uur of 19.00 uur geopend. Tijdens schoolvakanties kunnen kinderen op dezelfde dagen als in de schoolweken komen. De nso is dan de hele dag geopend. 

Goed om te weten is dat BSO’s vaak ook een indeling maken in leeftijdsgroepen. Soms wordt dezelfde indeling als de basisschool aangehouden, denk aan onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Soms vindt er een andere verdeling plaats, bijvoorbeeld op basis van het activiteitenaanbod. Dit hangt af van de BSO die je kiest.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een BSO?

Je kind staat op het punt om naar de basisschool én de buitenschoolse opvang te gaan, superleuk maar ook best spannend. Een nieuwe fase breekt aan en dan wil je natuurlijk wel de beste BSO kiezen. We geven je daarom alvast wat extra tips om op te letten bij het kiezen van een BSO:

  • Locatie: Is de BSO dichtbij de basisschool van je kind of ligt deze juist in de buurt van je werk? Het is goed om het jezelf logistiek gezien zo makkelijk mogelijk te maken.
  • Openingstijden: Veel BSO’s zijn geopend van 07.30 tot 18.30 uur, maar het kan zomaar zijn dat deze tijden bij een andere BSO verschillen. Let hier dus goed op.
  • Inschrijven: Aangezien veel BSO's een beperkt aantal plaatsen hebben is het slim om je kind zo vroeg mogelijk aan te melden. Bijvoorbeeld zodra je de inschrijving voor de basisschool geregeld hebt. Zo weet je zeker dat je alle keuze hebt.

Tip: Wil je je inschrijven voor de BSO van BLOS? Geef in het inschrijfformulier aan naar welke school je kind gaat. Zo kunnen onze collega’s van Oudersupport met je meedenken over beschikbare BSO-plekken die samenwerken met de gekozen school.

  1. Activiteiten: Kijk naar de activiteiten die op de BSO worden aangeboden. Bij BLOS werken we met het DoenKids! programma. Bomvol uitdagende en originele activiteiten die leuk én leerzaam zijn. Daarnaast leggen we de focus op vijf talentontwikkelingen die de creativiteit van kinderen elk op hun eigen manier prikkelen.Kinderparticipatie bij BLOS
  2. Extra services: Een snack die klaarstaat of een keer extra opvang. Sommige BSO’s leveren extra services die het jou als ouder een beetje gemakkelijker maken. Welke services een buitenschoolse opvang aanbiedt, hangt af van de locatie. Bekijk hier onze locaties. 

Hoe regel ik een buitenschoolse opvang?

Je wilt je kind het liefst zo snel als mogelijk inschrijven voor de BSO. Maar hoe regel je een buitenschoolse opvang eigenlijk? Met onderstaand stappenplan helpen we je een handje op weg, zodat je een fijne start kan maken. 

  1. Eerst de basisschool: Begin met het kiezen van een basisschool voor je kind. BSO’s werken vaak samen met één of meerdere scholen. Zodra je weet naar welke school je kind gaat, krijg je een beter beeld van de beschikbare BSO-opties. 
  2. Bepaal je voorkeuren voor de BSO: Beslis of je een BSO dicht bij de school of je werk wilt, of dat je de voorkeur geeft aan een BSO met een speciaal aanbod en/of extra services, zoals een sport-BSO of een creatieve BSO. 
  3. Informeer bij andere ouders: Vraag eens andere ouders in de buurt. Vooral degenen die hun kinderen op dezelfde school hebben, welke BSO zij hebben gekozen en waarom? Hun ervaringen kunnen je een hoop inzichten geven en een handje helpen bij het maken van je keuze.
  4. Bezoek verschillende BSO’s: Het kan slim zijn om een aantal BSO’s die zijn aangesloten bij de school van je kind te bezoeken. Klikt het bijvoorbeeld met de vaste pedagogisch medewerkers? Hoe is de sfeer? Waar zijn de kinderen mee bezig? Is er veel ruimte om buiten te spelen? Neem dus vooral eens een kijkje. 
  5. Check het rooster van de school: Informeer ook zeker even of de school een continurooster heeft of dat er tussenschoolse opvang nodig is. Vraag bij de BSO of zij tussenschoolse opvang (so) aanbieden als dat nodig is voor je kind.

Het kan altijd gebeuren dat je op een later moment, wanneer je kind groter is, twijfelt of de gekozen BSO nog steeds de beste keuze is. Sommige BSO’s hebben speciale programma’s voor oudere kinderen, zodat er altijd een passende optie is naarmate je kind ouder wordt. Natuurlijk is er ook altijd de mogelijkheid om te switchen van BSO. 

Wanneer moet ik mijn kind inschrijven voor een BSO?

Of je jouw kind naar de BSO wilt brengen is helemaal aan jou. Je bent uiteraard niet verplicht om dit te doen. Wel is deze vorm van opvang populair en dus is het handig om je op tijd in te schrijven om te zien of er plek is en wanneer je kind terechtkan. Dit hangt af van de plaats waar je woont. Maar ook hoeveel opvang er in de buurt is en hoe populair de buitenschoolse opvang is. Tip: heb je de basisschool gekozen? Dan is het verstandig om tijdens de rondleiding op de nieuwe school ook eens te vragen naar de aangesloten BSO’s.

Wat kost een BSO?

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de kosten van de BSO. Dat hangt af van hoeveel dagen je afneemt, voor hoeveel kinderen en het gezamenlijke inkomen. En gelukkig hoef je dat bedrag niet helemaal zelf te betalen, omdat je een deel terugkrijgt via kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren. Benieuwd wat je maandelijks kan verwachten? Wij hebben een handige rekentool voor het berekenen van kinderopvangkosten. 

Bereken de kosten voor de BSOBoek vrijblijvend een rondleiding